Saturday, September 8, 2018

Assalamualaikum.
Pengumuman.
Fauziz Homestay sudah ditukar nama nya kepada
AZALEA MUSLIM HOMESTAY


Nombor telefon tidak berubah.

Wednesday, November 9, 2016

Selamat Datang

Penginapan yang bersih, selesa dan nyaman 
untuk muslim di Cameron Highlands.

Assalamualaikum tuan & puan yang dirahmati Allah.  Saya Azmi, seorang anak kelahiran Cameron Highlands.  Insha Allah, saya ingin memperkenalkan homestay kami kepada tuan & puan yang mungkin pada ketika ini sedang merancang percutian bersama keluarga tersayang di Cameron Highlands.



LOKASI KAMI

FAUZIZ HOMESTAY terletak di Kg. Taman Sedia, iaitu satu-satunya perkampungan Melayu di sini. Kampung ini terletak di tengah-tengah kawasan lawatan di daerah pelancongan ini. 



Bersempadan di Utara kampung kami ialah sebuah padang golf.  Di sebelah Timur dan Selatannya pula ialah sebuah kawasan hutan simpan yang luas.

Di sebelah Barat kampung ini ialah jalan raya utama yang menghubungkan Tanah Rata dan Brinchang, dua bandar utama di tanah tinggi ini. 


Homestay kami terletak di atas bukit di Kg Taman Sedia Cameron Highlands. Ada jalan masuk terus dari jalan besar. 
  >>>>Terus  Lihat  Homestay. Tuan klik saja 👆  di sini >>>>

Homestay kami terletak berhampiran jalan raya utama di sini. 
Ini gambar Simpang masuk ke Homestay  
ikhsan Google Maps Street View. 

Lokasinya di tepi jalan raya utama. 
1.5km dari Tanah Rata dan 3.5km dari Brinchang. 


APA YANG KAMI TAWARKAN?

Kami menyediakan penginapan homestay dan juga chalet yang bersih, selesa dan nyaman khusus untuk keluarga muslim yang datang bermusafir ke sini. Homestay kami terletak di atas bukit, jadi pemandangan di sini sememangnya cantik dan suasananya persekitarannya sangat nyaman. 
Di bawah ini saya kongsikan beberapa gambar-gambar yang diambil di sekitar homestay kami. Enjoi!

Pemandangan kawasan homestay kami dari premis jiran.
Di belakang sana ialah hutan simpan dan kelihatan juga Gunung Berembun

Fauziz Homestay terletak di tengah, Fauziz Chalet di kiri dan Aszi Chalet di kanan sekali. Ruang parkir adalah terhad kepada penyewa Homestay dan chalet kami. 
Pemandangan Kg. Taman Sedia, yang indah,  dari Homestay. Kelihatan Gunung Brinchang dan Gunung Irau di belakang sana.  
Terdapat banyak kebun strawberi 🍓 di bawah bukit. Turun tangga, boleh ronda-ronda cari makan. 


Bunga Brugmansia atau Angel's Trumpet sedang berkembang bila tiba musimnya. 



Bunga kuchai bila closeup, cantik, nampak macam tulip lah pulak....Tanpa bunga, bukan Cameron Highlnds lah namanya.
Bunga Lady shoe atau Thunbergia ini tumbuh 
subur jadi hiasan di homestay kami.



Bunga Agaphantus (Blue African Lily) sedang
berkembang di Fauziz Homestay bila tiba musimnya.




Masha Allah. Keindahan alam ciptaan ilahi. 


Jambu Strawberi pun ada di sini.

Tanah lapang di bahagian bawah homestay kami ditanam dengan pokok pokok pisang khaki (persimmons)










ADA APA DI KAMPUNG TAMAN SEDIA?



Kampung ini bukan saja terletak di tengah-tengah kawasan lawatan di Cameron Highlands ini, ia juga mempunyai daya tarikan pelancongan nya sendiri.  Di kampung ini terdapat banyak kebun sayur & strawberi. KHM, YZ AGRO, Al Mahshoor, Abang 🍓, Opah dan Rose Chalet adalah di antara kebun strawberi 🍓 yang selalu jadi tumpuan pelancong. 


Tuan boleh menikmati  scones dengan 'strawberry jam. Sedap! Ice cream di sini pun enak. Semuanya 'homemade' dan diperbuat dari Strawberi segar, terus dari ladang.



Ada juga jem, jus, acar, sambal dan pelbagai hasilan strawberi untuk dibawa pulang. 




Terdapat beberapa restoran dan kiosk makanan. Sebelah pagi ada menu istimewa -- nasi lemak sambal strawberi di samping menu enak lain di Restoran Abang Stawberi

Pada sebelah malam pula anda boleh nikmati hidangan steamboat & grill yang enak di Restoran De Bamboo milik seorang anak kelahiran kampung ini.




Telefon, SMS atau Wassap je saya. 
di 0174977811(Azmi) jika ada sebarang pertanyaan. 

Sila lawat dan like FB page kami:

Monday, August 15, 2016

Jom tinjau chalet kami.

FAUZIZ CHALET ialah bangunan log cabin yang terletak di sebelah homestay. Ada dua buah bilik chalet yang disediakan. 
ASZI CHALET pula ada tiga bilik yang boleh tuan sewa.




FAUZIZ CHALET ada dua:

  • Bilik Irau (1 katil Queen dan 1 katil single) boleh memuatkan 3 dewasa.
  • Bilik Berembun (2 ruangan tempat tidur x 1 katil Queen) boleh memuatkan 4 penginap dewasa.


ASZI CHALET  ada 3 bilik
  • Bilik Avocado (2 katil Queen) boleh memuatkan 4 dewasa.
  • Bilik Strawberi (2 katil Queen) boleh memuatkan 4 dewasa.
  • Bilik Markisa (1 Q 1 S) boleh memuatkan 3 dewasa.

BILIK IRAU

Bilik Irau ini boleh memuatkan tiga orang dewasa. Terdapat sebuah katil saiz Queen dan sebuah katil single di dalamnya.  Ada bilik air yang bersih dilengkapi dengan pemanas air.






Chalet Irau dengan sebuah katil Queen dan sebuah katil single.





Kadar sewa bagi bilik Chalet IRAU kami ialah RM180.00 semalam, 
ia tetap dan tidak berubah sepanjang tahun. 

Wassap atau telefon saya sekarang untuk menempah: 0174977811 (Azmi)



BILIK BEREMBUN

Bilik ini ada dua ruang tempat tidur dengan sebuah katil saiz Queen di setiap bilik. Ia boleh memuatkan 4 orang dewasa. Anak-anak boleh menginap di bilik yang berasingan. Ada sebuah bilik air yang bersih, lengkap dengan pemanas air. TV (Astro Njoi) pot air panas, seterika dan ironing board disediakan di bilik utama.
Bilik utama dengan 1 katil Queen

TV (dengan Astro Njoi), pot air panas, seterika dan ironing board disediakan
dalam bilik utama.



Ruang tidur kedua bilik Berembun ini mempunyai balkoni nya sendiri.


Kadar sewa bagi bilik Chalet BEREMBUN kami ialah RM220.00 semalam, dan adalah tetap sepanjang tahun. 

Wassap atau telefon saya sekarang untuk menempah: 0174977811 (Azmi)




Di sebelah homestay kami ialah Aszi Chalet yang sudah terkenal di kalangan pengunjung ke Cameron Highlands. 




Aszi Chalet dilihat dari Fauziz Chalet


Sekiranya tuan/ puan berhajat untuk mengadakan pertemuan kecil 'together- gether' (28 pax) samada di kalangan ahli keluarga (family gathering), rakan sekerja, atau rakan lama sekolah (mini ReU), Fauziz Homestay dan Aszi Chalet boleh jadi venue terbaik bagi program mini tuan & puan. Hubungi kami awal untuk menempah. 

Tuan boleh google atau lihat  FB Aszi Chalet untuk maklumat lanjut. Boleh juga hubungi terus pemiliknya Tuan Haji Assad di 017 2725107






Sila lawat dan like juga FB page kami:
Fauziz Homestay & Chalet Cameron Highlands

Telefon, 
SMS atau 
Wassap je saya Azmi 
di 0174977811
jika ada sebarang pertanyaan.

<<<<<Kembali ke laman utama

Jom kita lihat homestay kami.





Kami ada sebuah rumah dengan dua bilik tidur dan dua bilik air yang boleh memuatkan sehingga 10 orang penginap. 

Simpang masuk ke Fauziz Homestay di Jalan Besar. 
Bangunan Homestay & chalet kami. 



Ruang legarnya cukup luas dan sesuai 
untuk makan-makan, BBQ atau 
hanya untuk relaks bersantai.

Ini pintu masuk ke Homestay. 
Ada lima anak tangga yang landai
Ruang tamu di dalam homestay kami.

Terdapat dua bilik tidur dengan dua bilik
air di 
dalam homestay. Setiap bilik
terdapat 
satu katil saiz Queen dan satu
lagi 
saiz single 





KEMUDAHAN MEMASAK

Bagi mereka yang gemar memasak, kami sediakan dapur di luar rumah. Bolehlah tuan puan menikmati masakan sayur segar dari ladang di Cameron Highlands, ya kan? 


Sayur segar boleh didapati dari kebun atau di pasar berdekatan. Kami sediakan peralatan asas memasak. Tak perlu bawa periuk nasi elektrik,  dan apa bagai. Nak jadikan sayur segar tu sebagai ulaman pun boleh. Kami ada sediakan lesung batu nya sekali, kut-kut tuan nak menumbuk cili jadikan sambal 🍓 resipi tuan sendiri , kann! ☺ 




Dapur (baru) dan BBQ ini khusus untuk penyewa homestay sahaja. Penginap chalet tak merasa, Okay. Famili dan kawan-kawan tuan/ puan pastinya gembira dapat menikmati hidangan lauk bakar yang enak. Bakar jagung dan ubi keledek madu pun sedap. Dapat juga berdiang api BBQ di kesejukan malam di Cameron Highlands. 



Kadar sewa bagi homestay dua bilik kami ialah RM280.00 semalam, dan ia adalah tetap sepanjang tahun. Dalam kampung kami, kadar harga tersebut (masih)  paling rendah. 


Sentuh untuk 👆 whatsapp 

Telefon atau SMS saya di 0174977811 dan berikan maklumat berikut :


Nama :
Lokasi :
Tarikh masuk :
Tarikh keluar :
Bilangan penginap?
Dewasa :
Kanak-kanak (2-12 tahun) :
Bayi (<2 tahun) :



Homestay boleh memuatkan maksima  10 orang penginap sahaja. Jika tuan datang dalam rombongan yang lebih besar, kami ada dua buah chalet lagi yang boleh tuan sewa dengan harga yang sangat berpatutan. Tak cukup juga? Aszi Chalet ada di sebelah. 

<<<<<Kembali ke laman utama